torstai 19. tammikuuta 2023

Sayaka Murata - Maan asukit

Törmäsin tähän kirjaan alunperin Storytelissä ja tämä kiinnitti huomioni. Jätin kirjan kuitenkin kuuntelematta. Kun Helmet lukuhaaste 2023 julkaistiin, varasin kirjan lukeakseni sen kohtaan "4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna". 
Odotin nimen ja kuvauksen perusteella jotain ihan muuta, kuin mitä kirja todellisuudessa oli. Kirjan mainostekstissä sanotaan "Sisältövaroitus: Saattaa käännyttää avaruusolioksi". Mielestäni sisältövaroitus olisi ehkä voinut varoittaa kaikenmaailman erilaisista filioista, joita kirja oli pullollaan. 

En silti sano, että kirja oli huono, ei. Se oli rankka ja yllätyksellinen kaikessa raakuudessaan. Kirjan teema on ulkopuolisuuden tunne ja sitä Murata kuvaa loistavasti. Miten eksysissä onkaan pieni lapsi, jolle kerrotaan sääntöjen olevan olevan tietyt, ja joka kuitenkin näkee aikuisten jatkuvasti toimivan sääntöjensä vastaisesti. Miten tällaisessa ympäristössä kasvaa ymmärtämään normeja ja yhteiskuntaa? Miten oppii luottamaan?

Tajusin muuten, että olin lukenut tuon Muratan aiemman suomennetun teoksen: Lähikaupan nainen. Se oli huomattavasti kevyempi, kuin tämä, tässä oli enemmän katkeruutta ja vihaa yhteiskunnan sääntöjä kohtaan. Kun Lähikaupan naisessa tutkittiin miten voisi (ainakin näennäisesti) olla osa yhteiskuntaa ja täyttää sen odotukset, Maan asukeissa tutkittiin, miten voi irroittautua kaikista yhteiskunnan normeista ja säännöstöistä. 
 
Suosittelen kirjaan tutustumista, se provosoi ajatuksia ja kutkuttelee mieltä.

Aiemmasta suunnitelmastani poiketen sijoitan tämän Helmet haasteen kohtaan "29. Kirjassa on minä-kertoja".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen