perjantai 11. maaliskuuta 2011

Listan ulkopuolelta: Juha Vuorinen - Juoppohullun päiväkirja 3: Raskausarpia


Juoppohullun päiväkirjat löysin nelisen vuotta sitten. Olen siitä lähtien rakastanut Juha vuorisen tapaa kirjoittaa. Hän saa lukijan nauramaan puhumalla paskasta, ja se on miun mielestä helvetin hieno taito.

Juoppohullun päiväkirjat 1 & 2 ovat täynnä rietastelua ja juopottelua. Tämä kolmas kirja on ensimmäinen, jossa käsitellään muitakin tunteita kuin vitutusta. Tässä on selkeä juoni ja johdonmukainen kerronta. Tämä on itseasiassa ensimmäinen Juoppohullun päiväkirja, jonka aikana olen sekä itkenyt että nauranut.

Toisaalta se, että kirja on mennyt syvällisemmälle tasolle, on huono asia. Mitä on tapahtunut? Juha Vuorinen esittää Juhan, kirjan päähenkilön, ensimmäistä kertaa miehenä, jolla on tunteet (ja se ei ees ryyppää!!). Ensimmäisiä juoppohullun päiväkirjoja pystyi lukemaan ja ajattelemaan, että "ah, miehet, just tommosia tunteettomia ääliöitä ne on". Mutta nyt! Yhtäkkiä Juhalla on tunteet, yhtäkkiä se ei enää olekaan niin tunnevammainen kuin se oli! Tällä ruokintaan naisten uskoa siitä, että he voivat muuttaa miehen.

Onneksi Vuorinen ei ole jättänyt kirjastaan pois sitä hulvattoman hauskaa huumoria ja kielenkäyttöä, joka sai miutkin syttymään näille kirjoille ensin. Tässä kohta, jolle nauroin vedet silmissä vaikka kuinka kauan:

" -- Samassa ohjaamossa kapteeni hyppäsi koko voimallaan jarrujen päälle ja käänsi virtauksen täysillä taakse. viereisellä rivillä istuvan liikemiehen skraga sojotti eteenpäin kuin sisiliskon kieli. kone pysähtyi kuin seinään. Koko matkustamo kiitti lennosta itämaisella pikakumarruksella iskemällä päänsä etummaisen penkin selkänojaan. Varauloskäyntien kohdalla istuneet tekivät japanilaisen keisarikumarruksen koskettamalla otsillaan lattiaa. Eturivi puolestaa osoitti kiitollisuuttaan iskemällä päät yhteislaukauksella väliseinään. --"

Pitänee myöhemmin kirjoittaa myös 1 & 2 kirjoista.

****

4 kommenttia:

 1. Anonyymi3/4/11 22:30

  Hei!
  Olipa hauska sattuma. Törmäsin aivan vahingossa blogiisi hetki sitten. Olen suorittamassa tismalleen samaa tehtävää itseni iloksi. Tosin löysin tämän kirjalistauksen vasta aivan hetki sitten, joten en ole vielä mahdottomasti edennyt.
  Tsemppiä ja lukuintoa!!

  VastaaPoista
 2. Meitä on kaksi kirjoittajaa. :) Tsemiä ja lukuintoa myös sinne!

  VastaaPoista
 3. Hieno idea, ja hyvät arvostelut.

  Hauska sattuma on, että olen lukenut suurimman osan, joskaan en kaikkia kirjoja, ja kirjat herättävät mielipiteitä, kirjoista ne ovat makuasioita, ja arvostan itse Asterixia, Tinttiä, jossa mielipiteet menevät ristiin. Linnassa ja Kiannossa menevät arviot samoihin, mutta John Irvingissä ei.
  Samaten olen alkanut pitää yksinkertiaisista kirjoista, joten pidän myös Häräntappoaseesta, ja Hucleberry Finnistä pidän erityisesti, enemmän kuin Tom Sawyerista. Missä kuljimme kerran, ajattelin lukea sen ruotsiksi, epäilen sen olevan paremman alkukielellä.
  Tutustuin Juha Vuorisen tuotantoonkin parisen vuotta sitten, koska lukeva yleisö ei voi olla väärässä.
  Onnea savottaan, ja kiitos arvioinneistasi :)

  VastaaPoista
 4. Deekoo: meitä on kaksi lukemassa näitä kirjoja, ja meilläkin menee aika usein arvostelut ristiin, esimerkiksi rautatien kanssa. Tai Olemisen sietämättömän keveyden... :)

  VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen