tiistai 9. helmikuuta 2010

43. J.D. Salinger - Sieppari ruispellossa


Tästä kirjasta mulla on ollu aina sellanen mielikuva, että tää kertoo jostain tyypistä joka hengailee ruispellossa ja kirjottelee runoja. Että tarina olis jotenkin yltiötylsä ja jännityksetön. Ihan vaan ton nimen takia. SITTEN jotain kautta kuulin vähän lisää tästä kirjasta: että se sijoittuu New Yorkiin ja, että muutamilla tunnetuilla rikollisilla ja sarjamurhaajilla olisi ollut kyseinen opus hyllyssään (mitä sekään nyt muka kertoo kirjasta tai sen lukijoista, että kaikki on jotenkin vinksahtaneita sarjamurhaaajia vai?). Sieppari ruispellossa alkoi yhtäkkiä kummasti kiinnostaa.

Täytyy kuitenkin sanoo, että petyin. Sieppari ruispellossa kertoo nuoresta Holden Caulfieldista, joka saa potkut (taas kerran) arvostetusta sisäoppilaitoksesta. Holden päättää lähteä kohti kotia Manhattanille muutamaa päivää etuajassa, ihan vaan siitä syystä ettei kestä olla Penceyssä enää. Suoraan kotiin hän ei kuitenkaan mene vaan pyörii Manhattanilla muutaman päivän, tapaa tuttujaan ja mietiskelee kaikki menneitä oppilaitoksiaan ja niistä mieleen jääneitä ihmisiä. Jotenkin kirjan tarkoitus ja sanoma jäi ainakin mulle pimentoon. Loppukin tuli aika yllättäen ja kirja loppu myös jotenkin hassusti. Emmä tiiä, ehkä mä luen tän joskus uudestaan ja saan tästä jotain enemmän. Ihan mukavaa ajankulua ja joustavaa kerrontaa kuitenkin.


**½

6 kommenttia:

  1. Tiiätkö mulla on ollu ihan samanlainen mielikuva tosta kirjasta, mutta nyt kun selostit juonta niin johan alkoi kiinnostaa! :D Olisi kiva lukea tuo joskus. :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa kyllä lukasta, ihan noin yleissivistyksenkin takia, mutta ihan hyvä noin kirjanakin ;)

    VastaaPoista
  3. Minua varoiteltiin joskus, ettei Siepparia ruispellossa pitäisi lukea, koska sen lukeminen tekee hulluksi (murhaajaksi). Perusteeksi esitettiin juuri tuo murhaajajuttu (Lennonin murhanneella Chapmanilla tuo kirja oli murhahetkellä mukanaan) ja myös päähenkilöllä olleesta metsästäjänhatusta tuli kommenttia.

    Jos oikein muistan, niin taisi vielä olla, että rupeaa käyttämään punaista hattua ja sitten tappamaan ihmisiä ;) Joo, luin sen kirjan ja selvisin hengissä.

    VastaaPoista
  4. Joo ei mullekaan mitään kurjuutta kummempaa oo vielä tapahtunu. :)

    VastaaPoista
  5. Luin Schoderuksen käännöksen, eikä teos ollut mitenkään järisyttävä. Ehkä se oli ilmestyessään vuonna 1951 jotain ennenlukematonta, mutta nyt taitaa olla aika jo lipunut ohi...oliko Holdenin maailmankuva edes niin rikollinen: varkkaan perheen teini, lintsari ja koulukarkuri?

    VastaaPoista
  6. Anonyymi; muistan miettineeni ihan samaa kun olin lukenut tuon, saattaa olla aika aikakausisidonnainen teos. :)

    VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen