torstai 28. heinäkuuta 2011

57. Mark Twain - Huckleberry Finnin seikkailut

Vaikka joku saattoikin luulla niin, niin ei, en ole kuollut. Lukuprojekti on jäänyt vähän vähemmälle kun innostuin järjestötoiminnasta ja yhtäkkiä tuli hirveästi tekemistä. Ja sen lisäksi tietysti olen kuluttanut suuren osan ajastani tietokoneella.

Nyt sain kuitenkin luettua yhden kirjan. Huckleberry Finnin seikkailut kertovat pojasta, joka tahtoo seikkailla ja tekee kolttosia. Juonenkäänteet ovat mielenkiintoisia, mutta koska kirja on suunnattu nuorille pojille, on kieli ja kerronta paikoin aika ärsyttävää. Kertoja kirjassa on siis Huck Finn, ja mielestäni Mark Twain on saanut tarinan tosiaan kuulostamaan siltä, kuin joku nuori pojankloppi sitä kertoisi.

Kyllähän tuon luki, ihan mielellään. Tarinassa opetuksena oli tietysti se, että erilaiset ihmiset pitää hyväksyä ja tasa-arvo rotujen välillä ois jees. Ikuisena misantrooppina naureskelen aika paljon sille utopistiselle ajatukselle, että kaikki olisivat tasa-arvoisia. Niinpä kirja aiheutti minussa paljon sellaista "Hei c'moon" -fiilistä.

Kannattaa kyllä lukea, tämä on erilainen kertomus.

***

2 kommenttia:

  1. Tämä on eräänlainen jatko-osa Tom Sawyerin seikkailuihin, joka on melkoisen jännittävä ja todellinen poikakirjaklassikko. Huck on hieman toisenlainen päähenkilö, ei niin huimapäinen, ja tässä otetaan ihan kantaakin mm. orjuuteen. Muistan tämän olleen minun suosikkejani lapsena, mutta saattoi osin johtua tarjonnan kapeudesta ;)

    VastaaPoista
  2. Aivan. Sehän alkoikin ilmeisesti palaamalla sen Tom Sawyerin seikkailuihin..? :)

    VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen