torstai 8. maaliskuuta 2012

Runoista ja siitä, mitä ne ovat

Luin juuri Ylen sivuilta uutisen, jonka mukaan Herra Ylppö on kirjoittanut naisille runon naistenpäivän kunniaksi. Rupesin miettimään runoja. Tavallaan koen, etten osaa lukea niitä. Paljon lukemisen vuoksi luen nopeasti, silmäilen sanat ja annan aivojen kertoa minulle, mitä juuri luin. Runoja pitäisi lukea rauhassa, hiljaa ja miettien. Muuten ne eivät aukene.

Mietin myös, että miksi runoja ei enää lueta. Sitten totesin, että luetaanhan niitä. Se ei vaan ole mainstream-puuhaa. Juurihan joku jyväskyläläinen oli saanut kauneimman runokirjapalkinnon. Tai jotain. Se taisi kyllä olla jotain ihan ihme runoutta, vain kuvia. Ainakin niin käsitin. Sellaisia runoja en ymmärrä, en vaikka tuijottaisin ja lukisin hiljaa ja mietiskellen.

Kuka voi kirjoittaa runoja? Varmaan kaikki. Mutta mikä tekee runosta hyvän? Jotenkin tulee heti tuollaisen ylimodernin runouden kohdalla mieleen, että entä jos se on oikeasti ihan täyttä p***aa se runokirja. Se vain on jotain niin käsittämätöntä, että monet ihmiset kehuvat sitä ja pitävät loistavana, jottei paljastuisi, etteivät he oikeasti tajua siitä mitään. Pakko sanoa, että en todellakaan tiedä mitään siitä runokirjasta, joka oli voittanut jotakin. Mutta Ylen uutiskuva ko. asiasta näytti morsemerkeiltä Minecraft-maailmassa. Makes sense, NOT.

Mie pidän laulujen sanoituksia runoina, eihän se ole väärin? Samuli Putrolla on hienoja lyriikoita, kuten myös Zen Caféella. Ruoskan Koti-biisin lyriikoista olen aina tykännyt, ne on vain aivan mahtavat. Herra Ylppö on myös hyvä. Samoin Scandinavian Music Group. Tietysti myös Aivolävistyksellä ja Turmion Kätilöillä on hienoja lyriikoita. Ne jotenkin menevät yhteen sen musiikin kanssa.

Kuinka moni "runojen vihaaja" (joihin btw Veerakin lukeutuu ;) tunnustaa kuitenkin lukevansa biisien lyriikoita? Ja missä biisissä on teidän lempilyriikat?

5 kommenttia:

 1. Sven Jörnsson8/3/12 18:41

  Lyriikat on runoja, joka toisin väittää niin on väärässä jo vuosisatojen ajalta.

  VastaaPoista
 2. Niin miekin ajattelin.

  VastaaPoista
 3. Eikös aikoinaan ollut jotain runolaulua?

  VastaaPoista
 4. Mä tykkään (hyvistä) runoista ihan muutenkin, mutta biisien lyriikat on niitä, mitä eniten luen. Aika monista noista oon samaa mieltä (SMG, Herra Ylppö, Zen Café + Putro), myös Apulannalla ja Kotiteollisuudella on joitain hienoja sanoituksia, samoin Pariisin Keväällä, näitä tulis paljon. Vaikein valita parasta !

  VastaaPoista
 5. Pariisin Kevät! ah.

  VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen