maanantai 14. helmikuuta 2011

30. John Irving - Garpin maailma


Ensinnäkin mun täytyy sanoa, että oon nyt ihan rakastunut John Irvingiin. Ensin Kaikki isäni hotellit ja nyt tämä. Meen kyllä heti hiihtoloman koittaessa kirjastoon kahmimaan lisää.

Garpin maailma kertoo T.S. Garpista, vahingossa feministiksi päätyvän Jenny Fieldsin ainoasta lapsesta. Jenny on jo itsessään niin erikoinen tapaus, ettei omena kauas puusta putoa. Garp haluaa ehdottomasti kirjailijaksi, ja kammottavan luomisentuskan jälkeen tavoitteeseensa lopulta päätyykin. Avioliiton ja omien lapsien myötä kirjoitusaiheita löytyy, mutta itse kirjoittaminen on ajoittain vaikeaa (asia, jonka ymmärrän paremmin kuin hyvin). Garpin maailma kertoo laveasti Garpin koko elämän, sekä niiden, jotka hänen tielleen matkan varrella osuvat.

Garpin maailmassa on kaikkea mitä (käsitykseni mukaan) John Irvingin romaanilta voi vain odottaa: perhesuhteita, seksiä, prostituoituja, kirjallisuutta, mustaa huumoria, karhuja, hotelleja, New Hampshire ja kuolema vahvasti läsnä. Välillä kirja naurattaa, välillä itkettää ja välissä suoraan sanottuna oksettaa kaikessa ällöttävyydessään.

Kirjan henkilökaarti on laaja ja värikäs. Jenny Fields, kenkämiljonäärin omintakeinen tytär, on itsessään jo niin mielenkiintoinen hahmo, että jo pelkästään hänestä olisi voinut saada vallanhyvän romaaanin. Se, että perhe jatkuu vielä toinen toista ihmeellisimmillä henkilöillä, parantaa vain tarinan värikkyyttä ja tapahtumarikkautta. Täytyy myös mainita yksi yksityiskohta: Jenny Fields kirjoittaa omaelämänkerran, jonka nimi on Seksuaalisesti epäilyttävä. PARAS kirjan nimi ikinä.

John Irvingin parhaimpia ominaisuuksia kirjoittajana on yllätyksellisyyden ylläpitäminen. Niin Garpin maailmassa kuin Kaikki isäni hotelleissakin, on tapahtumia, joita ei vain voi nähdä ennalta. Tämä pitää kirjan mielenkiintoisena loppuun asti.

On varmaan siis sanomattakin selvää, että tämä on yksi tähän astisista suosikeistani listalta, ja John Irving lempikirjailijoitani. Suosittelen Garpin maailmaa lämpimästi kaikille, jotka eivät pientä seksuaalista häröilyä säikähdä.

*****


3 kommenttia:

  1. Garpin maailma on ihan loistava, ja ehkä jopa Irvingin paras!

    VastaaPoista
  2. Katri; Garpin maailma on loistava! Jotenkin takaraivossani silti kummittelee se Kaikki isäni hotellit, johtuenkin varmasti siitä, että se on ensimmäinen lukemani Irving =)

    VastaaPoista
  3. Miksei näy arvostelutähtiä :s?

    VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen