tiistai 28. joulukuuta 2010

Listan ulkopuolelta: John Irving - Kaikki isäni hotellit


Kaikki alkoi karhusta
John Irving: Kaikki isäni hotellit. Tammi. Kristiina Rikman. 491 s.
Kaikki isäni hotellit alkaa uuvuttavalla kertomuksella karhusta nimeltä State o’Maine. Tuossa pitkäksi venyvässä ensimmäisessä luvussa tulee esitellyksi myös Berryn perhe, jonka koko elämää varjostaa tuon omaperäisen karhun varjo. Realistisesta, mutta silti niin erikoisessa maailmasta kertova aloitus tulee selväksi vasta kirjan loputtua: sehän summaa koko kirjan maailman, aiheen ja sanoman.
Berryn kahdeksan henkinen perhe on omalaatuinen, mutta tiivis yksikkö: vanhempina alati unelmoiva isä ja anteeksiantavainen äiti, isoisänä erikoisia elämänohjeita laukova Valmentaja. Lapset eivät hekään ole ihan yhdestä puusta veistettyjä: esikoinen Frank on homo, Franny tuittupäinen pikku-aikuinen, kertojana toimiva John toivottoman rakastunut sisareensa, Lilly on lakannut kokonaan kasvamasta ja nuorimmainen Egg on melkein kuuro. Tämä sekalainen joukko paiskataan aina Wieniin saakka, eikä vastoinkäymisiltä vältytä.
Kaikki isäni hotellit on kirjoitettu 80-luvun alussa, mutta sijoittuu 50-luvulta aina kirjan kirjoittamishetkeen saakka. Aiheet ovat hyvin epätavallisia. Käsitellään prostituutiota, raiskausta ja insestiäkin, mutta myös tuohon aikaan niinkin tuntematonta teemaa kuin terrorismi. Monet ovatkin pitäneet John Irvingin tekstiä ennustuksena 20 vuotta myöhemmin tapahtuneilla terrori-iskuille New Yorkissa. Vakavien aiheiden lisäksi kirjasta löytyy myös paljon huumoria, sekä sydäntälämmittäviä teemoja kuten rakkaus, menetys ja perhe. Kaikkien vaikeuksien ja muutoksien keskellä Berryn perhe pysyy yhdessä: he uskaltavat elää vain tiiviinä yksikkönä.
Romaanin ehdoton vetonaula on Irvingin luoma maailma. Tuo ”maagiseksi realismiksi” kutsuttu kirjoitustyyli toistuu myös kirjoittajan muissa romaaneissa. Kaikki isäni hotellit – kirjassa se vain korostaan Berryn perheen yhteenkuuluvuuden tunnetta: he ovat luoneet realistiseen maailmaan omanlaisensa maagisen kuplan, johon sisältyy karhuja, hotelleja ja ainaisesti mukana kulkeva Suru-koira.
Kaikki isäni hotellit on myös ehdottomasta yhtenäinen teos. Tapahtumapaikkojen – ja aikojen nopea muutos, sekä vauhdikkaat ja monipuoliset aiheet ja tapahtumat voisivat helposti tehdä kirjasta vain kokoelman tarinoita samoista henkilöistä täysin erillään toisistaan. Onneksi kirjan alusta loppuun saakka säilyvät teemat, kuten Johnin rakkaus sisareensa ja perheen ja lukijan väliset pienet sisäpiirin vitsit, kuten Suru – koiran seuraaminen mukana niin henkisesti kuin fyysisestikin tekevät kirjasta yhtenäisen tarinan loppuun asti.
Myös tarinan yllätyksellisyys tekee kirjasta mielenkiintoisen. Hahmot kehittyvät koko ajan, ja joitakin tapahtumia ei pohjusteta ollenkaan vaan ne vain räväytetään yhtäkkiä lukijan silmien eteen. Tällaisesta on esimerkkinä perheen äidin ja nuorimman lapsen Eggin kuolema Wieniin muuton yhteydessä. Kirjasta kohta pitää lukea muutamaan kertaa, jotta todella ymmärtää mitä juuri tapahtui, aivan kuten tosielämässäkin.
Kaikki isäni hotellit on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Se tarjoaa lukijalle kaiken mitä hyvän kirja pitääkin: iloa, surua, pohdintaa ja sen ihanan tunteen, että nyt olen lukenut jotain mullistavaa. Kirjassa puhutaan paljon seksistä, joten ihan nuorille en tätä suosittelisi. Kirjan ajatukset elämästä, perheestä, rakkaudesta ja unelmoinnista ovat kuitenkin sen verran tärkeitä, että luulen aikuistumisen kynnyksellä olevien nuorten saavan tästä kaikista eniten irti.
Kirja kertoo tärkeitä pointteja perheestä, rakkaudesta, ystävyydestä ja menetyksestä, mutta lopussa sen vasta tajuaa: unelmointi on elämän suola. Kirjan sanoma on se, että aina saa kaivata jotain, oli se sitten lasta, rakkautta, kotia tai julkisuutta. Kirja opettaa, että unelmointi on tärkeää. Ja tietysti sen, että jokaisen lapsen pitäisi jossain vaiheessa saada kasvaa edes yhdessä hotellissa.

5 kommenttia:

 1. Oi kiva lukea tällainen arvostelu juuri saamastani kirjasta :) Muutenkin kiva lukublogi, liityin lukijaksi!

  VastaaPoista
 2. Minä sain vinkin tästä blogista ystävältä joka seuraa myös teidän taivalta 100 kirjan listalla. Jäin heti koukkuun, teillä on sana hyvin hallussa! Liityin myös lukijaksi:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Ihmetelläänkin koko ajan, että mistä näitä lukijoita oikein tulee =)

  VastaaPoista
 4. Luen uudestaan tätä kirjaa, ja luin arviointinne, ja pidin siitä :)

  VastaaPoista

Kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen